Passie

Het begon allemaal in juli 2014. Na de koop van het pand aan de Zeldenrust kwam het idee om in een gedeelte hiervan een Educatief WOII Centrum te starten. 

Dit is in het leven geroepen door Robin en Sietske Rustenburg; Waar Robin een hart heeft voor het verhaal van de WOII, heeft Sietske een hart voor kinderen. 

Deze twee passies zijn gecombineerd tot dit unieke centrum, met het motto: 

,,Het verleden biedt lessen voor het heden’'

DSC_0704-2.jpg

Authentieke pandjes             

Het Educatief Centrum is gevestigd in een voormalig bedrijfspand aan de Zeldenrust in Medemblik. Na drie jaar klussen is het pand van 400 m2  omgetoverd naar de tijd van vroeger. De kern van het centrum is het dorpsplein. Daaromheen zijn diverse authentieke pandjes gebouwd die de sfeer uitstralen van de jaren ‘30 en ‘40. Er is een klaslokaal, een huisje met meerdere schuilplaatsen, een kruidenierswinkel, een drukkerij/uitgeverij en een knus bruin café genaamd Floris V.

Doelstelling

Vanuit de dilemmas en keuzes die invloed hebben gehad op het verloop van de WOII, laten we leerlingen uit de bovenbouw bewust nadenken over de keuzes die ze maken en de gevolgen en verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. Op korte termijn, maar zeker ook op lange termijn.

Hoe doen we dat?

De klas krijgt op school negen pakketten aangeboden, bestaande uit diverse thema’s die de gehele duur van de Tweede Wereldoorlog omvatten. Hierbij is de belangrijkste doelstelling de algemene kennis van deze thema’s te vergroten. De thema’s van de lespakketten zijn als volgt: het begin, distributiebonnen en surrogaatproducten, radio’s, NSB, verzet, Jodenvervolging, hongerwinter, kinderuitzendingen, voedseldroppingen en voedsel na de WOII en tot slot de bevrijding.

Als afsluiting van de behandelde lespakketten gaat de klas naar het Educatief Centrum. Hier gaan de kinderen de thema’s, in een authentieke setting op een interactieve manier behandelen. Dit wordt gedaan aan de hand van lokale WOII verhalen. Het doel van dit bezoek is de invloed van de WOII op de eigen woon- en leefomgeving van het kind naar voren brengen. Dit doen we door de kinderen vanuit het heden terug te laten keren naar het verleden en hun actief te betrekken bij de verschillende dilemma’s en keuzes waar mensen toen voor stonden.

DSC_0096.jpg

Voor de leerkracht

Leerkrachten die iets willen doen met de (lokale) WOII kunnen altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We bespreken dan welke mogelijkheden er zijn om gebruik te maken van ons lesmateriaal.